Vizualizeaza nava - Voinicul

Vizualizeaza nava - Voinicul
Data lansare: 1966
Data casare: 2002 Tulcea
Categorie: Nave Maritime
Santier: Oltenita
Companie: AFDJ
Lungime: 52,30 m
Latime: 11.03 m
Pescaj: 5,8 m
Capacitate: GT 829 t

Scurt istoric

 
 
 

 Nava Remorcher Voinicul

Remorcherul salvator Voinicul a fost construit in 1966, la SN Oltenita.
A apartinut AFDJ Galati.

Foto: Valerica Butoi


Sursa fotografie: Galatii de odinioara ( facebook.com/groups/oldgalati )


Nava era echipata cu 2 generatoare  PENZDIZELMASH de cate 950 CP fiecare. Acestea generau curentul electric care actiona un urias motor electric folosit pentru propulsia navei. ( multumiri Ionel Ionescu pentru aceasta informatie)
Alte informatii:
- IMO no: 7623746
- Call sign: YQAE


Imi amintesc nava in anii 80, perioada in care si-a desfasurat activitatea pe Dunare, asistand navele/platformele petroliere construite la SN Galati in primul voiaj catre mare.
De asemenea, era principala nava cu care se intervenea iarna pe Dunare pentru spargerea ghetii. In acea teribila iarna 1984-1985, cand Dunarea a inghetat in toatalitate a avut rolul principal in deblocarea Dunarii pe sectorul Tulcea- Galati-Braila.
Era dotata cu o sirena bitonala puternica, mi-o amintesc si acum , era deosebita de a celorlalte nave ( mai poate fi auzita doar in scurt metrajul de pe youtube, despre platforma Orizont).
Era foarte bine intretinuta, ca element distinctiv, avea o pictura in prova, sub comanda, infatisand-ul pe Donald luptand cu un taur ...
Pe laterale era scris cu litere mari: "SALVATOR".

Nava a continuat sa functioneze si dupa achizitia celorlalte remorchere de catre AFDJ Galati intre 1985-1990.
In 1995 Voinicul a fost tras la pontonul la care se afla acum Perseus-ul ( pe atunci "Albatros 1", actualul "Perseus", era tras ceva mai sus, langa "Pompier 3").
A fost folosit pe post de birouri pentru cel putin 1 an ( nu imi amintesc exact, probabil pe durata constructiei noul sediu AFDJ).
Prin 1997-1997 a fost remorcat in directia Braila, de unde a revenit la putin timp, insa propulsat de propriile motoare, nava fiind inca functionala.
Anul 1998 marcheaza inceputul sfarsitului si pentru "Voinicul", odata cu transferarea sa catre Resalv impreuna cu alte nave din patrimoniul AFDJ Galati. Noua societatea Resalv, condusa in scurta sa perioada de activitate numai de catre incompetenti, asa zis manageri, nu a facut decat sa piarda in final toate navele din patrimoniu...
Unele au ajuns la fier vechi, altele la Constanta, unde sunt folosite si astazi. Din 1998, Voinicul nu a mai fost folosit. A ajuns in portul Docuri unde a stat pana in 2002. In tot acest timp a stat ca o nava abandonata, degradandu-se cu fiecare an. 
In 2002 a fost remorcat de catre Galati 3 si dus la Tulcea, unde a fost dezmembrat.

Nava sora a lui "Voinicul" a fost "Viteazul", care a activat la Constanta pana in 2007 cand a fost taiata. Personal am mai vazut inca o nava identica, "Poseidon" , la SCM Constanta,acum cativa ani, dar nu am gasit nici o informatie despre ea.

foto + info: Cristian Gregoretti


Cei care au date suplimentare despre aceasta nava ,fotografii sunt invitati sa contribuie la dezvoltarea acestei pagini si inclusiv a Registrului Naval Virtual Roman ,puteti trimite materiale la adresa rnv@marinarii.ro sau comentati in partea de jos a paginii (trebuie sa fiti autentificat ca membru al www.marinarii.ro) .

Pagina creata 11 mai 2015, Cristian Gregoretti.

Ultima actualizare 1 iulie 2018, Munteanu Cristian - update linkuri catre alte nave din Registrul Naval Virtual, fotografie noua in portul Constanta. 

 Comentarii din pagina noastra de Facebook la fotografia navei Voinicul (necesar cont de Facebook)


Comentarii