Vizualizeaza nava - Sageata

Vizualizeaza nava - Sageata
Categorie: Nave Fluviale
Santier: U.R.S.S.
Companie: Navrom
Lungime: 26.9
Latime: 5 m
Pescaj: 1.8 - 1.1 in mars

Scurt istoric

 
 

Nava Rapida de pasageri Sageata

in anii 80 - 90 " la C.N.F.R. Navrom Galati au fost 6 nave cu aripi portante mici si anume ; Rapid, Venus, Tismana, Expres , Racheta si Sageata ultima o puteti vedea la Galati pe faleza sub forma de restaurant dar fara aripi portante care au fost demontate , aceste nave aveau o capacitate de 60 calatori si 4 membri de echipaj , propulsate de un motor diesel de 1100 CP .

Foto si informatii : Postea Emil-Adrian


In total in Romania au fost 8 astfel de nave:

- la Galati :Expres,Rapid,Sageata, Venus, Tismana

- la Drobeta: Fulger, Olanesti

- Steaua (momentan nu cunoastem detalii despre aceasta nava)

La Galati pe cheu ca restaurant "Andrada" se afla Expres si nu Sageata, acum cativa ani numele inca era vizibil de sub actualul strat de vopsea. Plus ca e scoasa pe uscat de la inceputul anilor '90, ani in care "Sageata" era inca functionala.

info: Cristian Gregoretti


Navele au fost construite in Uniunea Sovietica fiind cunoscute ca proiect 340 - Raketa, fiind proiectate de inginerul rus Rostislav Alexeyev, un pioner al navelor de pasageri hydrofoil. Principiul de baza al functionarii acetui tip de nava este utilizarea de flotori hydrodinamici in imersiune (in limbaj marinaresc aripi portante) care o data ce nava naviga cu viteza acesti folotori ridica nava din apa cu 90 cm (la navele de tip Raketa), micsorandu-se suprafata navei care este in contact cu apa se obtine un randament sporit al propulsiei nava atingand o viteza de 70 km pe ora.

 Nava tip Raketa in Russia Planurile tipului de nava Raketa 340:

Fotografii furnizate de utilizatorul staric, forumul cartula.ro


Cei care au date suplimentare despre aceasta nava ,fotografii sunt invitati sa contribuie la dezvoltarea acestei pagini si inclusiv a Registrului Naval Virtual Roman ,puteti trimite materiale la adresa rnv@marinarii.ro sau comentati in partea de jos a paginii (trebuie sa fiti autentificat ca membru al www.marinarii.ro) .

Pagina actualizata 2 noiembrie 2013

 


Comentarii