Vizualizeaza nava - Mogosoaia

Vizualizeaza nava - Mogosoaia
Data lansare: 1975
Data casare: scufundat si salvat 1988 , casat 2004
Categorie: Nave Fluviale
Santier: Giurgiu
Companie: Navrom Galati
Lungime: 30.4
Latime: 7.09

Scurt istoric


Fotografia au fost preluate de pe site-ul www.binnenschifferforum.de si este folosita in scop educativ, ne-comercial. Toate drepturile asupra acestor fotografii apartin utilizatorului ”danubenews” (Otto) din acest web site.

The above picture were taken from www.binnenschifferforum.de and is published for non comercial, educational purposes in marinarii.ro All rights for the above picture are credited to user ”danubenews” (Otto) in the www.binnenschifferforum.de web site

Localizare fotografie : Cristian GregorettiLa data de 10 septembrie 1989 a avut loc cea mai mare catastrofa din istoria navigatiei romanesti.Nava a plecat din portul Galati spre comuna Grindu(Pisica)si a intrat in coliziune cu convoiul de barje Peter-Karamincev sub pavilion bulgaresc care se deplasa din portul Reni Ucraina catre Russe Bulgaria. In urma coliziunii nava Mogosoia s-a inclinat si a fost inundata si s-a scufundat in aproximativ 3 minute.

Oficial si-au pierdut viata peste 200 de pasageri si 9 membri ai echipajului,numarul exact al victimelor fiind mai mare datorita pasagerilor nedeclarati.

  

 

 

In 1999 a aparut la Editura PORTO-FRANCO Galati, cartea Mogosoaia ,Istoria Unei Tragedii , autor Petru Rau ISBN 973-557-526-4 , 304 pagini .
Din punctul meu de vedere cartea este foarte documentata , contine detalii referitoare la accident , fotografii efectuate in timpul ramfularii navei , lista echipajului si a victimelor ,schita accidentului si multe alte detalii .   


Toti cei care au date despre aceasta nava ,fotografii sunt invitati sa contribuie la dezvoltarea acestei pagini si inclusiv a Registrului Naval Virtual Roman ,puteti trimite materiale la adresa rnv@marinarii.ro , cei care contribuie vor fi specificati ca sursa .

Pagina actualizata 17 Februarie 2014


Albume foto

   
Comentarii
cristi2006 22.07.2009  

Nava MOGOSOAIA a fost construita in 1975, la SN Giurgiu.
Date tehnice:
- Length: 30.4 m
- Width: 7.09 m
- Draught: 2.7 m
Era echipata cu un motor de 840 KW.
De mentionat ca Mogosoaia a mai fost implicata intr-un accident in 1982, cand a fost lovita violent in timpul unei curse Grindu-Galati, in ceata , de nava de croaziera Volga. Atunci, insa, a avut noroc, fiindu-i distrusa doar prova, pana in dreptul salonului din prova.Nu a fost ranit nimeni in acel accident.
Dupa tragicul accident din 10.09.1989, nava a fost recuperata din Dunare dupa aproximativ o saptamana, apoi a fost scoasa pe uscat , in Santierul Naval Galati. In iulie 1990, a fost repusa pe apa ( chiar plutea!!!) si remorcata in parcul rece de pe Canalul Macin. A stat aici pana in 1999 cand a fost transferata in parcul rece de la Chiciul Mic. Aici a fost ancorata pana in 2002, cand a fost trasa la mal.Fiind practic "lipita" de mal, epava navei s-a inclinat destul de mult la scaderea Dunarii, dar nu s-a rasturnat (ca in cazul Transilvania), fiind sustinuta de navele din larg, aflate in aceeasi locatie (Chiciul Mic). In toamna lui 2002, nava a fost inundata, datorita inclinarii.
In octombrie 2004 a inceput casarea navei in locatia Chiciul Mic. S-a casat atat cat s-a putut, pana in noiembrie 2004, cand Dunarea era in crestere , iar operatiunile de taiere au fost abandonate. Practic, din nava a ramas doar chila si cateva elemente ale motorului, acestea fiind vizibile cand Dunarea scade mult.