




- Alexandru Iarca
- Constantin Papadopulo
- Teodora Angela Lefterescu
- Cristian Craciunoiu
- Constantin Preda
Nu exista evenimente pentru ziua de azi.
Vezi toate evenimentele
Trebuie sa fiti logat pentru a putea adauga un nou eveniment.


- 27.03.2019: Vineri 29 martie 2019 va avea loc la Galati expozitia de cartofilie si fotografie veche Pasagerele de odinioara. citeste mai mult
- 15 Jun 2015: A aparut Ghidul pentru supravietuirea pe mare - dedicat iubitorilor agrementului nautic citeste mai mult
- 08 Jun 2014: Lansarea albumelor „Mircea, voievodul velelor 1882-2014” si „Vizita ţarului Nicolae al II-lea la Constanţa 1-14 iunie 1914” citeste mai mult
- 21 Apr 2014: Pagina impingatorului Rovinari 19 a fost actualizata, auu fost introduse fotografii noi citeste mai mult

Vizualizeaza nava - Vrancea
Categorie: Nave Fluviale Companie: Navrom |
Lungime: 61.50m Latime: 11.30 Pasageri: 300 |
Scurt istoric
Nava de pasageri Vrancea
Fotografie furnizata de chiracu cristian ©
fotografie : CRISTIAN GREGORETTI ©
Foto: utilizator bessondm © , web site-ul www.amfostacolo.ro ©
Deplasament maxim 472 tone
Caopacitate de incarcare 66 tone
Deplasament gol 406 tone
Deplasament usual 435 tone
Lungime Maxima 61,50m
Lungime intre perpendiculare 57,00m
Latime maxima 11,30 cm (30 cm = 2x15 cm brauri)
Latime la plutire (C.W.L.) 9.00 m
Inaltime corp 3.20 m
Pescaj Maxim 1,70 m
Bord Liber minim 1,50 m
Inaltime maxima (catarg rabatut) 9,00 m (podurile pe toata Dunarea asigura 9,00 m , dar depinde de etiajul respectiv) .Navele – doua au lucrat la Viena .
Constructie metalica sudata cu 3 punti , tabla de 6-12 mm pentru corp si 2-4 mm pentru suprastructura .
Pasagerul Fluvial “de 300 de locuri”
Se numeau asa de “300 de locuri” deoarece , pe masura ce se toto construiau nave de acest tip , an de an sarcinile de plan trasate de CSP (Comitetul de stat pentru planificare) cresteau ! Birocratii impuneau cifrele pentru a avea ce raporta la Comitetul Central, iar constructorii navali si Navromu-ul cunoscand procedura , au construit un tip de pasager pentru Dunare care a fost anuntat pentru “ 300 de pasageri” , dar el putea lua la bord , current ,dupa prevederile Registrului Naval al URSS 600 de personae , iar dupa prevederile lui Birou Veritas chiar 1200 de persoane . Acest tip de nava , in realitate in duminicile cand erau meciuri mari de fotbal la Braila sau Galati (uneori si Tulcea) transportau curent si 1500 de pasageri .
Seful de proiect al acestui tip de Nava a fost inginerul constructor naval Sergiu Filipescu .Navele de acest tip , puteau face fata “gradual” cifrelor de plan in continua crestere privind transportul de pasageri .
S-a cerut proiectarea unui astfel de pasager , prin anul 1966-1967 . Intrucat ICEPRONAV a refuzat proiectarea pe motiv de lipsa de experienta pentru astfel de pasagere , Ministerul Transporturilor a fost de acord cu ing. Sergiu Filipescu sa intocmeasca proiectul de oferta si preliminar , prin IPTANA , unde , in acest scop , aceasta a fost angajat cu jumatate de norma .
De lucrat , ing S Filipescu lucra acasa unde avea planseta. Ministerul Transporturilor nu se lansa intr-o aventura , deoarece ing S.Filipescu avea deaja in urma sa proiectarea in anii 1964-1966 a navelor catamaran , a bacurilor de 25 de tone pentru 20 de turisme si a bacurilor de 300 tone pentru 20 de camioane sau 3 trailere de cate 100 de tone . Navele realizate dupa aceste proiecte au dat rezultate foarte bune , ing, Sergiu Filipescu , pus in situatia de a rezolva problema ,si-a adus aminte ca in facultate a avut ca proiect de diploma un pasager de 300 de locuri, deci avea idée despre ce poate fi vorba . Documentandu-se prin revistele vremii a gasit mai multe nave apropiate .
El a ales din revista Schifbau-1941 , un yaht de pe Rhin “Osmark”, nava de mare protocol, care avea publicat planul si forme , relativ corect, dar avea pentru propulsie instalatii Voithschnaider (disc rotativ cu palete verticale si orientabile). Ing. S Filipescu pornind de la acest plan de” revista “ a transpus pe planseta planul de forme , balansat dupa toate regulile meseriei si a prelucrat pupa navei pentru elicit clasice .
Pe baza planului de forme rezultat a facut variante de amenajare nava si compartiment motor . S-a agreat o formula pe care ing. S.Filipescu a facut proiectul preliminar , care a fost avizat favorabil de catre Consiliul Tehnic al Ministerului Transporturilor si si-a dispus contractarea constructiei navei .
Intrucat nici de aceasta data ICEPRONAV nu a acceptat sa treaca la elaborarea proiectlui tehnic , invocand fel de fel de amanunte ,ing.S.Filipescu a fost insarcinat sa-si formeze un colectiv de 6 persoane proiectanti de la D.T.N. si care au fost detasati pe 6 luni la Santierul Naval Oltenita . Actiunea s-a petrecut in 1968 .
Inainte insa , pentru a fi siguri , ing.S.Filipescu a cerut sa se verifice carena navei si elicea proiectata la un bazin de incercari , recunoscut international. A primit aprobarea pentru Paris , la bazinul de de incercari carene al Marinei Militare (Scoala de geniu maritim) , bazin foarte bine cotat la vremea aceea.La bazin rezultatele au fost de-a dreptul exceptionale .Carena era perfecta ,nu avea nevoie de nici un retus si era optima pentru viteza de 35-40km/h , iar elicea era cea mai buna din tot ce s-a probat in acel bazin pentru nave de pasageri , avand un diametru de 0,777.
Nava prototip a fost gata in 1970 si rezultatele au fost peste asteptari ,viteza in apa moarta fiind de 35km/h .
Nava prototip a fost dotata cu 2 motoare romanesti licenta Mayhach Mercedes Benz 820 Dbm de 820 CP, nominal la 1350 ture pe minut. Elicea era calculata acoperitor pentru 700 CP . pentru a proteja motoarele de care marturiseste D-nul S.Filipescu , le era frica, regimul de durata fiind stability de cca 600 CP pe motor pentru care elicea avea diametrul optimal de 1,6 metri . In aceste conditii nava la M.C.R. cu 2x700 CP avea 35 km/h in apa moarta , la CSR cu 2x600 CP , avea 30km/h iar la suprasarcina cu 2x820CP avea 38 km/h (putere nominala la motoare , deci nefortate).
Pe acest proiect s-au construit la Oltenita 6 nave de pasageri , care sunt cele mai repide de pe Dunare . Acestea au fost “Ardeal (ulterior numele schimbat in Vrancea)” ,”Moldova”, ”Muntenia”, ”Banat”, ”Istria”si “Mehedinti”, construite intre 1970 si 1973 .Toate cele 6 nave sunt deosebit de functionale ,cu o arhitectura externa frumoasa si interna eleganta, o parte din ele sunt in serviciu si astazi . Sunt nave luxoase pentru aceasta categorie (nave de zi).
La eleganta interioarelor a contribuit si marele artist plastic Dimitrie Stiubei , care a conceput si realizat cate 7 mari intarsia deosebit de frumoase (de 1,5-2 m inaltime si 2.5-3 m lungime) .
Navele au fost dotate cu ultimele noutati tehnice de la acea vreme(1970-1972).
De mentionat ca pe aceeasi carena s-a facut si proiectul preliminary pentru nava de protocol “Mihai Viteazul” .Aceasta nava s-a contruit la Oltenita intre anii 1975-1976 .
Sursa detaliilor navei : Revista Marea Noastra pentru Tineret Nr 10(3) 2002 publicatie a Ligii Navale Romane
Articolul a fost consemnat dupa materialele prezentate de D-nul Ing. Sergiu Filipescu , de catre redactorul sef “Marea Noastra pentru tineret “ ing constructor naval Silviu Morariu .
Pagina creata de Cristian Munteanu
Ultima Actualizare 27 aprilie 2014
Toti cei care au date despre aceasta nava ,fotografii sunt invitati sa contribuie la dezvoltarea acestei pagini si inclusiv a Registrului Naval Virtual Roman ,puteti trimite materiale la adresa rnv@marinarii.ro .