




- Alexandru Iarca
- Constantin Papadopulo
- Teodora Angela Lefterescu
- Cristian Craciunoiu
- Constantin Preda
Nu exista evenimente pentru ziua de azi.
Vezi toate evenimentele
Trebuie sa fiti logat pentru a putea adauga un nou eveniment.


- 27.03.2019: Vineri 29 martie 2019 va avea loc la Galati expozitia de cartofilie si fotografie veche Pasagerele de odinioara. citeste mai mult
- 15 Jun 2015: A aparut Ghidul pentru supravietuirea pe mare - dedicat iubitorilor agrementului nautic citeste mai mult
- 08 Jun 2014: Lansarea albumelor „Mircea, voievodul velelor 1882-2014” si „Vizita ţarului Nicolae al II-lea la Constanţa 1-14 iunie 1914” citeste mai mult
- 21 Apr 2014: Pagina impingatorului Rovinari 19 a fost actualizata, auu fost introduse fotografii noi citeste mai mult

Vizualizeaza nava - Steaua Polara
Data lansare: 1978 Categorie: Nave Fluviale Santier: Giurgiu Companie: Liceul de Marina Galati |
Lungime: 45 m Latime: 9 m Pescaj: 2,10 m |
Scurt istoric
Nava scoala Steaua Polara
Steaua Polara a inlocuit in anul 1978 pe batrana nava soala cu abur ABRUD. A fost construita la SN Giurgiu.
Armator este LICEUL DE MARINA GALATI.
In afara echipajului navei, Steaua Polara poate primi la bord pentru instruire 2 clase de elevi (60 elevi), o clasa cu specializare "PUNTE" si una cu specializare ''ELECTROMECANICA".
Cele 2 saloane, prova respectiv pupa, ziua sunt sali de curs iar seara devin dormitoare prin instalarea de catre fiecare elev a propriului hamac de dormit.
Poate efectua voiaje de 2 sau 3 saptamani avand la bord tot ceea ce presupune voiajul respectiv: combustibil, apa, alimente, materiale etc.
Propulsie: 2 motoare tip MB836Db, fabricate Uzinele 23 August Bucuresti(licenta MAYBACH), supraalimentate, a cate 320 Cp fiecare la 1500 RPM, elice pas fix, otel, fabricate la ex INETOF Galati.
Este dotata cu 3 diesel-generatoare tip D110, fabricate UTB Brasov a 35 KWA fiecare(380 V- 50 HZ).
viteza maxima de deplasare este de 25 km/h.
Initial, cabina de comanda avea exact aceleasi dimensiuni ca ale celorlalte nave de pasageri din serie; aceasta a fost marita undeva pe la jumatatea anilor 80.
Pana in 1989, nava pleca in fiecare an cu elevi, avand legate mai multe barci in pupa.
Dupa 1989, iesirile au inceput sa fie tot mai rare. Nava a inceput sa fie inchiriata pentru diverse ocazii ( personal am fost la cateva ”majorate” organizate acolo in anii 90)
In 2002, ajunsese intr-o stare deplorabila. ”Eterna” lipsa a banilor invocata de Primaria Galati a facut ca nava sa rugineasca an de an. De abia in 2007 s-au gasit banii necesari, nava ajungand la inceputul lui 2007 pentru reparatii la Tulcea.
Reparatiile au fost finalizate in octombrie 2007, dupa care nava s-a reintors la Galati.
Primaria Galati spera sa poata folosi nava la croaziere pe Dunare, pe ruta Galati-Braila.
Nu s-a ajuns insa la nici un acord cu Liceul de Marina, asa ca nava stationeaza in continuare la pontonul Liceului de Marina.
Nava pleaca foarte rar, doar cu anumite ocazii, in care este inchiriata.
Steaua Polara la Ziua Marinei, Galati, 2008 - foto: Cristian Gregoretti
- informatii nava: Cristian Gregoretti, Jan Husca
Toti cei care au date suplimentare despre aceasta nava ,fotografii sunt invitati sa contribuie la dezvoltarea acestei pagini si inclusiv a Registrului Naval Virtual Roman ,puteti trimite materiale la adresa rnv@marinarii.ro sau comentati in partea de jos a paginii (trebuie sa fiti autentificat ca membru al www.marinarii.ro) .
Pagina actualizata 12 aprilie 2015 , Cristian Gregoretti
![]() |
Zelator 08.01.2013
....si imi amintesc ca aveam cu coleg tampit care fura scrumbie congelata din frigiderul bucatariei navei si ma punea sa-i tin de sase.....Ce vremuri! |
![]() |
Zelator 01.02.2011
Din câte ştiu eu, este fosta navă prezidenţială a lui Ceauşescu, de câţiva ani buni aparţine de Grupul Şcolar Industrial de Marină Galaţi pe care face practică elevii scolii, şi este ancorată în dreptul liceului........ |