Vizualizeaza nava - Voineasa

Vizualizeaza nava - Voineasa
Data lansare: 1992
Categorie: Nave Maritime
Santier: 2 Mai - Mangalia
Companie: Petromin
Lungime: 172
Latime: 24,80
Pescaj: 14,10
Capacitate: 25000

Scurt istoric

Vrachierul "VOINEASA"

Nava fost construit la Santierul Naval 2 Mai Mangalia, in 1992.

IMO no: 9044918

Era echipat cu un motor Bryansk de 8200 CP.

Nava era dotata cu 3 macarale de 25 tone.

La scurt timp dupa lansare, i-a fost schimbat numele in KAVO MALEAS si a fost trecut sub pavilion maltez.

Ca multe alte nave din patrimoniul Petromin, si Voinesti-ul a intrat in contract de bare-boat cu grecii de la Gourdomichalis. In 1999, datorita unui conflict intre Gourdomichalis si Petromin, atat Kavo Matapas (ex Fetesti) , cat si Kavo Maleas (ex Voineasa), au fost arestate in portul Elefsis, Grecia.

Dupa aproape 4 ani de procese, Petromin a reusit sa elibereze cele 2 nave din arest, acestea fiind ulterior aduse la Constanta Sud, Agigea, unde au fost trase in dana dubla/tripla cu petrolierul Bustenari. Data la care au ajuns la Constanta este aprilie 2003.

In 2007, Petromin s-a asociat  cu grupul austriac Voest Alpine, care ar fi trebuit sa investeasca aproximativ 11 milioane de dolari pentru reabilitarea si repunerea in functiune a navei Voineasa. Din pacate, Voineasa nu a avut norocul navei sora, Fetesti, alaturi de care si-a petrecut cea mai mare parte din existenta sa... Din motive necunoscute , austriecii nu au mai facut aceasta investitie.

Navei i-a fost schimbat numele doar in registre: acum se numeste Ileana, dar, in realitate, numele nu i-a fost schimbat.

Se afla si astazi (2011) in aceeasi dana din portul CT-Sud - Agigea, intoarsa la 180  grade fata de pozitia in care apare in album, intr-o stare de degradare si mai accentuata.

Din pacate, soarta ei pare pecetluita: probabil va sfarsi intr-un cimitir de nave, asa cum s-a intamplat cu majoritatea navelor pe care Petromin-ul le-a avut in contract de bare-boat cu grecii de la Gourdomichalis...


Toti cei care au date suplimentare despre aceasta nava ,fotografii sunt invitati sa contribuie la dezvoltarea acestei pagini si inclusiv a Registrului Naval Virtual Roman ,puteti trimite materiale la adresa rnv@marinarii.ro sau comentati in partea de jos a paginii (trebuie sa fiti autentificat ca membru al www.marinarii.ro) .

Nava introdusa in Registrul Naval Virtual de  Cristian Gregoretti 

Pagina Actualizata 10 februarie 2011


Albume foto

   
Comentarii