Vizualizeaza nava - Bustenari

Vizualizeaza nava - Bustenari
Categorie: Nave Maritime
Capacitate: 39000

Scurt istoric

18.01.2006 - Petrolierul BUSTENARI, in portul Constanta, alaturi de alte doua nave ex-romanesti: Kavo Matapas (ex Fetesti) si Kavo Maleas (ex Voineasa).

Cele 3 nave se aflau aici de foarte multa vreme, BUSTENARI-ul fiind aici din 2002! Petrolierul BUSTENARI (39000 TDW) a fost construit la Galati in 1986, fiind capul de serie pentru un numar mare de astfel de nave construite la Santierul Naval Galati intre anii 1986-2002.

A fost folosit foarte putin ca si nava transportoare, mai exact, dupa finalizarea in 1987 a tancului petrolier BUCSANI (actual Histria Topaz)a fost folosit doar ca storage tanker.

In 2002, atat BUSTENARI cat si BUCSANI au fost aduse in portul Constanta Sud-Agigea. Proprietarul celor 2 nave a fost Petromar Constanta.

Din pacate, BUSTENARI nu a avut norocul lui BUCSANI care a fost reaparat si este folosit si astazi sub numele de Histria Topaz. Fotografii efectuate la inceputul anului 2006, cu cateva luni inainte de a fi trimis pe ultimul drum, la taiere.

Noiembrie 2006 - BUSTENARI, ajunge remorcat la Aliaga, pentru a fi dezmembrat.Imagine preluata din presa turca.

Noiembrie 2006 - la Aliaga, Turcia, asteptandu-si sfarsitul. E singura nava de acest tip care a fost casata pana in prezent.

Date si fotografii furnizate de Cristian Gregoretti

Album Photo

Pagina actualizata 1 ianuarie 2010 , Cristian Munteanu ©

Toti cei care au date suplimentare despre aceasta nava ,fotografii sunt invitati sa contribuie la dezvoltarea acestei pagini si inclusiv a Registrului Naval Virtual Roman ,puteti trimite materiale la adresa rnv@marinarii.ro sau comentati in partea de jos a paginii (trebuie sa fiti autentificat ca membru al www.marinarii.ro) .


Comentarii
Zelator 08.01.2013  

Au mai fost niste nave construite la S.N.G. si se numeau Topaz si Diamant din cate mai imi aduc aminte, au stat andocate ani intregi in Santierul Naval Galati ruginind, iar dupa anul 2000 respectiv 2002 au fost finalizate si vandute la o companie greaca parca, cel putin unul dintre ele.
Zelator 08.01.2013  

Imi aduc aminte de Bucsani, eram un prichindel mic cand ma lua tatal meu la el la servici in Santierul Naval Galati, trecand pe langa el era o chestie imensa duduind, pe jumatate portocalie andocata la docul uscat de asta-data plin de apa, mirosind a nou, a vopsea pe la ora 06.00-07.00 dimineata......