Vizualizeaza pagina marinarului - Constantin Papadopulo

Constantin Papadopulo
Constantin Papadopulo

Constantin Papadopulo

Data nasterii: .1906
Data deces: .1969
Functie: Comandant

Scurta introducere

Excelent marinar, cu un simţ înăscut al navei, al posibilităţilor sale de manevră, bun cunoscător al limbilor franceză, italiană şi rusă, alături de limba naţiei sale … elena, căpitanul Costandachi se va remarca repede, fiind bine apreciat de conducerea Comisiunii. Brevetele sale de căpitan maritim, de pilot fluvial şi de bară, poartă iscălitura contra-amiralului Nicolae PĂIŞ şi la trecerea sub autoritatea română a Inspectorului pentru Navigaţie – Pilotaj, a celebrul transfug V.Zagorionski-Kissel.

Detalii

În 1938, la preluarea conducerii DDM, noul director, viceamiralul Preda C. FUNDĂŢEANU, îi va cere acestui căpitan un serviciu deloc uÅŸor: să renunÅ£e la cetăţenia elenă ÅŸi să-i devină sprijin în treburile DirecÅ£iei, preluând atribuÅ£iile de inspector de navigaÅ£ie. Din respect pentru Å£ara în care se formase, pentru personalitatea celuia care îi cerea această schimbare de drum, tânărul căpitan, de 32 ani, acceptă. După îndeplinirea cerinÅ£elor impuse de lege, în ziua de 27.09.1943 devine cetăţean român, cu diplomă de cetăţenie acordată de Ministerul de JustiÅ£ie, al timpului.

Va servi cu cinste patria care l-a adoptat ÅŸi se va distinge prin acÅ£iunile organizatorice din timpul războiului, multe realizate în colaborare cu forÅ£ele navale române, cu aliaÅ£ii de atunci, Germania ÅŸi Italia. Schimbarea de regim, din 1948, îl va lovi cu putere, resimÅ£ind cu durere plecarea conaÅ£ionalilor săi, a rudelor, spre Grecia.

Activitatea sa din timpul războiului, cariera sa de excepÅ£ie de până în 1948, vor lăsa urme adânci, un “dosar” greu, care îi va pune piedici în viaţă, multe ÅŸi repetate, atât în propria sa carieră, cât ÅŸi a urmaÅŸilor săi. În 1950 va fi arestat pentru “Crimă contra umanităţii” ÅŸi va trece prin închisorile de la GalaÅ£i ÅŸi Jilava.

Din lipsă de probe, absolvit tacit de vina unei crime de război, căpitanul Constantin PAPADOPULO, se va întoarce la Sulina, preluând comanda navei “Delta”, cu intermitenÅ£e, după treceri ÅŸi pe la comanda altor nave. Aproape de sfârÅŸitul carierei, căpitanul va suferi un nou supliciu: degradarea la simplu marinar. Oameni de bine, mulÅ£i dintre cei cu care a lucrat de-a lungul timpului, au reuÅŸit, înainte de pensionare să-l repună în drepturile brevetelor sale. S-a stins, la GalaÅ£i, în decembrie 1969, lăsând moÅŸtenire o bogată istorie de viaţă ÅŸi dragoste pentru drumurile DUNÄ‚RII ÅŸi ale MÄ‚RII, ale ROMÂNIEI, dar ÅŸi nostalgia pentru locurile rădăcinilor sale de familia, insula Kasos, din arhipelagul Dodecanez (Papadopol-2004).

Ca un talent înăscut pentru arta marinăriei, moÅŸtenit de la tătăl său, căpitanul Constantin PAPADOPULO – a cărui viaţă a fost intim legată de tercerea prin timp a navei “Concordia” / ”Delta” – a lăsat în urma sa o întregă ÅŸcoală de navigaÅ£ie, cu mulÅ£i marinari ai timpului trecuÅ£i ÅŸi pe la comanda acestei nave. Unora dintre ei, le purtăm o amintire deosebită: Take GANEA, Marin POPOVICI, Theodorachi OLOKO, Dumitru BÎLEA, MiÅŸu IVENKO. Parte dintre ei ne-au părăsit, parte sunt astăzi pensionari, retraÅŸi în familia ÅŸi la căsuÅ£ele lor pitoreÅŸti de la Sulina.
Sursa : Istoria a două nave
Autori :
Dr. Nicolae PAPADOPOL
Drd. Adriana CHIOREAN
Drd. Angelica CURLISCA
http://www.magazin-nautic.ro/?p=711




Comentarii