Stiri

Vizualizeaza toate stirile
Ziua Dunarii - 29 iunie 2009
Pe data de 29 iunie 1994, 11 dintre statele situate în Bazinul Dunării precum şi Comisia Europeană au semnat la Sofia Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea. Aceasta data a devenit astfel -Ziua Dunarii-

Ziua Dunarii    29  iunie 2009

 

     

A.  Despre Dunare si Bazinul Dunarii

Dunărea – al doilea mare fluviu al  Europei după Volga, atât ca lungime (2.857 km) cât şi ca debit (aproximativ 5.600 m³/sec la intrarea în România) – reprezintă o adevarată axă a Europei Centrale, pe care o leagă de Marea Neagră. Izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră din Germania prin două izvoare (Brege şi Brigach) şi se varsă în Marea Neagră prin cele trei braţe: Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe. În drumul său, străbate teritoriul a 10 ţări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Moldova şi Ucraina) şi patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad).

Bazinul hidrografic al Dunării este împărţit de 19 state europene: Albania, Austria, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Polonia, România, Serbia, Muntenegru, Republica Slovacă, Slovenia, Elveţia şi Ucraina. Are o suprafaţă de  801,463 km² (10% din Europa continantală) şi o populaţie de 81 milioane de oameni. Principalii afluenţi ai Dunării sunt: Tisa, Sava, Inn, Morava, Drava, Siret, Prut.

97% din suprafaţa României este situată în bazinul hidrografic al Dunării, ceea ce reprezintă 29% din suprafaţa bazinului Dunării, fiind ţara cu cea mai mare suprafaţă în bazinul Dunării. De asemenea  44%  din lungimea Dunării si a bratelor secundare (1.650 kilometri) se afla pe teritoriul României. Delta Dunării este cea mai mare zona protejata a Europei.

B. Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea

Pe data de 29 iunie 1994, 11 dintre statele situate în Bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovacă, Slovenia şi Ucraina), precum şi Comisia Europeană, au semnat la Sofia (Bulgaria), Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, aducând în atenţia opiniei publice necesitatea protejării acestui fluviu. Ulterior, Convenţia a fost semnată de Bosnia şi Herzegovina, precum şi de Serbia. Aceste state sunt Părţi la Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea. Muntenegru este în proces de ratificare a Convenţiei.

Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea oferă cadrul legal de cooperare pentru asigurarea protecţiei apei şi resurselor ecologice, precum şi pentru utilizarea lor durabilă în bazinul hidrografic al Dunării.

C. Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR)

Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), cu sediul la Viena (Austria), coordonează toate activităţile desfăşurate în cadrul Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea. Misiunea sa este aceea de a promova şi coordona activitatea de management durabil şi echitabil al apelor, inclusiv conservarea, îmbunătăţirea şi utilizarea raţională a apelor în beneficiul ţărilor din bazinul hidrografic al Dunării şi locuitorilor acestora.

ICPDR este alcătuită din delegaţiile naţionale ale statelor care sunt Părţi la Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea. Din aceste delegaţii fac parte înalţi oficiali guvernamentali, experţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi comunităţii ştiinţifice.  

România a devenit stat membru al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea în 1995, odată cu ratificarea, prin Legea nr. 14/1995, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

 

De asemenea, Austria, Bulgaria, Bosnia şi Herzegovina, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Republica Slovacă, Slovenia, Serbia, Ucraina şi Comisia Europeană sunt membre ale ICPDR.

ICPDR este puternic implicată în implementarea Directivei Cadru privind Apa 2000/60/EC a Uniunii Europene la nivelul bazinului hidrografic al Dunării, principalul obiectiv al Convenţiei. În luna noiembrie 2000, Parţile la Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea şi-au manifestat voinţa de a implementa Directiva Cadru privind Apa şi de a coopera, sub coordonarea ICPDR, pentru realizarea, până în 2009, a unui singur Plan de management bazinal al fluviului Dunarea, la nivelul întregului bazin dunărean.

Cu 14 ani în urmă, pe data de 29 iunie 1994, a fost semnată la Sofia Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Acest document asigură cooperarea dintre guverne, organizaţii non-guvernamentale, instituţii de cercetare şi industrie, toate acestea consolidându-se, de altfel, în timp.Sărbătorim astăzi Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, care reprezintă o sursă importantă pentru alimentarea cu apă potabilă, apă pentru irigaţii şi industrie pentru cei 81 de milioane de oameni din această regiune.

            Dunărea este mai mult decât un fluviu. Oamenii care trăiesc în localităţile situate de-a lungul afluenţilor acestuia sunt legaţi unul de celălalt prin valorile comune reprezentate de apartenenţa la acest mare bazin hidrografic. Tocmai de aceea, manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Dunării reprezintă un bun prilej pentru transmiterea principiului „solidarităţii de bazin“. În acest sens, conştientizarea publicului privind necesitatea protejării Dunării şi afluenţilor este esenţială pentru eforturile de conservare a acestui fluviu, desfăşurate la nivel naţional şi regional.

            Mărturie în acest sens stă un amplu proiect educativ în domeniul protecţiei apelor - denumit „Danube Box“ - lansat în ţările dunărene de Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR) şi conceput ca un instrument (kit) pentru uzul profesorilor, în procesul de educaţie a copiilor de şcoala generală. Proiectul, care a fost lansat oficial la Bucureşti, în ziua de 29 iunie 2008, are un rol deosebit pentru informarea şi educarea copiilor privind apartenenţa la valorile şi tradiţiile spaţiului dunărean, precum şi conştientizarea acestora în ceea ce priveşte necesitatea protejării şi conservării ecosistemului acvatic al acestui bazin hidrografic. „Danube Box“ a fost deja tradus şi adaptat, cu titlul „Cartea Dunării Albastre“, de către Asociaţiile „Salvaşi Dunărea şi Delta“ şi „Mai Mult Verde“, cu sprijinul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, iar pe viitor va fi implementat în şcoli cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Acest demers reprezintă o continuare firească a preocupărilor Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile privind educaţia în domeniul apelor. Prin realizarea unor materiale educaţionale tipărite şi în versiune electronica - „Pagina Copiilor“,  MMDD contribuie la formarea tinerilor ca multiplicatori ai mesajului privind importanţa păstrării calităţii apelor, în aşa fel încât şi generaţiile viitoare să se bucure de acest dar al naturii - apa curată şi limpede.

 

Cristina Mihalascu - Capitan de port Gr. I

Liga Navala Romana Filiala Galati

 

 

Casino Technology