Vizualizeaza nava - Frederic Mistral

Vizualizeaza nava - Frederic Mistral
Data lansare: .1912
Categorie: Nave Fluviale
Santier: Gertruindenburg Olanda
Companie: SNFD
Lungime: 26.35
Latime: 5.40
Pescaj: 1.80
Capacitate: 145.5
Echipaj: 8

Scurt istoric

Frederic Mistral


Lungime 26,35 m
Latime 5,40
Pescaj Maxim 1,80
Viteza 17 noduri
Putere de tractiune 250 Cp
Deplasament 145.5 T
Motor : alternativ , tripla expansiune ,elice cu 4 pale
Incarcatura maxima 37 tone , in 1985 era alimentata cu pacura
Suprastructura din metal , puntea de comanda de fier .
Echipaj : 8
Constructie : 1914 , Gertruindenburg Olanda (unele surese anunta 1912 ca an de constructie)

Ajunsa la parcul de nave de pe canalul Macin intr-o stare avansata de degradare a fost achiztionata de catre Karl Schmid din Unterrohrbach si Franz Scheriau din Leoben impreuna cu nava Pascal si transportate in Austria la data de 1 iulie 1997 ,nava fiind salvata astfel de la taierea la fier vechi ca multe alte nave si a fost restaurata si transformata in muzeu ,inca navigand pe Dunare si se afla la Viena la Verein Museumsschiff   (in constructie)  . Cea ce romanii au lasat in paragina austriecii au salvat ,imaginile din aceasta pagina dovedesc acest lucru  ,muzeul avand in plan ca in 2014 sa efectueze o croaziera in jurul Europei prin Marea Neagra ,Mediterana ,Volga intorcandu-se la Vienna in 2020, cu acest prilej speram ca nava sa mai ajunga o data pe meleagurile unde a navigat ani de zile ,in portul Braila .

Din punctul meu de vedere Mistral este singura nava cu aburi care a avut pavilion Romanesc care se afla in circuitul public si care este functionala ,inca o data strainii ne arata ce ar tebui sa facem cu navele noastre in loc sa le lasam in paragina  si sa le taiem la fier vechi  , alte exemple a se vedea Libertatea (Nahlin), Pascal .

Rugam vizitatorii daca au fotografii cu aceasta nava sa contibuie trimitandu-le la adresa rnv@marinarii.ro .

Fotografie FHS Freunde Historischer SchiffeUltima aparitie in cadrul unei publicatii romanesti este in revista Modelism numarul 2/1988 (no.19) care include deasemenea planurile navei sifotografii realizate de Cristian Craciunoiu ,planurile fiind disponibile la redactia revistei Modelism . 


 

  

Biografie Mistral :

http://www.museumsschiff.at/index.html

http://de.wikipedia.org/wiki/Frederic_Mistral_%28Schiff%29

http://www.fhsaustria.at/index.php?option=com_content&view=article&id=59:frederic-mistral&catid=56:frederic-mistral&Itemid=56

http://home.scarlet.be/~tsb31341/mistral/mistral1.htm

Revista Modelism 2/1988 - informatii tecnice

Pagina actualizata 28 septembrie 2010

Text : Cristian Munteanu

Urmatoarele fotografii au fost furnizate de domnul Walter Haider ,Directorul Verein Museumsschiff unde se afla nava in prezent  ,cu permisiunea proprietarului navei "Frédéric Mistral", Kpt. Franz Scheriau . Toate drepturile apartin proprietarului navei .

Pentru a accesa web site-ul oficial al muzeumului vizitati .

VEREIN MUSEUMSSCHIFF - FRÉDÉRIC MISTRAL 

 

 

Urmatoarele Fotografii au fost efectuate de domnul Hubert Giracek (Austria) si sunt facute la ajungerea navei in Austria . Pagina originala a fotografiilor se afla aici . Am incercat fara succes contactarea domnului Giracek pentru a obtine permisiunea de publicare a fotografiilor , public fotografiile pagina neavand termeni si conditii ,meritul si toate drepturile revin autorului ,fotografiile sunt utilizate in scop educational ,ne-comercial .

Urmatoarele fotografii sunt prezentate de domnul Florian Pausch (Austria) ,comandantul navei muzeu Arthur Kaspar www.donaudampfer.at

Album Complet :

 

 

 

Film

 


Comentarii